saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projecte sobre drets humans de l'estat de Chiapas, Mèxic (2006-07)


Durant els cursos 2005-06 i 2006-07, tres alumnes de la Facultat de Ciències Jurídiques, estudiants de Dret, van dur a terme un projecte emmarcat en l'àmbit jurídic a l'Estat de Chiapas (Mèxic), coordinat pel Dr. Joan Baucells (URV) i codirigit pel Dr. Marco Aparicio (UdG) i la Dra. Esther Hava (UCA).

Aquest projecte tenia com a objectius principals assessorar a l'Associació de Drets Humans Fray Bartolomé de las Casas en el procés d'elaboració d'una estratègia d'exigència de responsabilitat penal per les violacions de drets humans comeses a l'estat de Chiapas entre els anys 1994 i 2006 en el context d'obstrucció al moviment indígena zapatista, en concret a Acteal i a la Zona Nord de Chiapas.

Les alumnes van treballar en l'elaboració d'un dictamen jurídic per exposar la viabilitat de la denúncia d'aquests fets davant l'Audiència Nacional espanyola a través del principi de justícia universal. Tot i que la decisió última de tirar endavant l'acció és de l'associació mexicana, i que en cas afirmatiu de la seva tramitació haguéssim seguit amb l'assessorament en la redacció de la querella i el disseny de l'estratègia de presentació, amb l'aprovació i entrada en vigor de les lleis Orgàniques del 2007 i del 2009 que limitaven el principi de justícia universal quedava impossibilitada la presentació de la querella i l'opció de demanar responsabilitat penal pel cas de Acteal i Zona Nord davant de l'Audiència Nacional espanyola, contribuint així a la impunitat dels autors materials i intel·lectuals de les flagrants violacions de drets humans produïdes a l'Estat de Chiapas i, sobretot, vers el moviment indígena zapatista.

Tot i així, per explicar i denunciar la situació i els fets ocorreguts a Acteal i a la Zona Nord contra les comunitats indígenes es va redactar un article a la Revista de Derecho penal i criminologia, 2a Época nº 19 (2007) "POSIBILIDADES Y LÍMITES DEL PRINCIPIO DE JUSTICIA UNIVERSAL: EL CASO DE ACTEAL".