saltar al contingut principal
Cercar
URV

Col·laboració a la Clínica Comunitària de Chaculá - Guatemala


Dues recent llicenciades en Medicina es van desplaçar de setembre del 2011 a maig 2012 cap a Guatemala, amb un projecte vinculat a la ONG MILPA i facilitat per la URV Solidària en col·laboració amb una comunitat de retornats a Nueva Esperanza Chaculá.

Chaculá és una comunitat que va néixer 18 anys enrere, arrel del retorn dels indígenes que s’havien refugiat a Mèxic durant més de 10 anys evitant el conflicte armat provocat per l’exèrcit que posava en joc les seves vides i les dels seus familiars, així com la pèrdua de les seves terres i de les seves llars.

La situació en l’àmbit de salut a Guatemala en general i la zona alta com Huehuetenango (departament al qual pertany Chaculá), en específic és bastant precària, els hospitals públics són escassos i de qualitat qüestionable, i els privats són inaccessibles per la majoria de població de les comunitats. És per aquesta raó que neix la Clínica comunitària a Chaculá, portada per l’associació APROSUVI i en la que, actualment hi participen un infermer professional, una promotora de salut, un promotor de salut oral i una matrona. És un projecte d’una gran importància degut a la seva utilitat en aquella àrea, ja que la consulta és gratuïta, el servei és exemplar i els medicaments s’aconsegueixen vendre a un preu més que raonable, arribant a ser gratuïts en el cas que no poden ser costejats. A banda d’això, els treballadors de la clínica s’encarreguen de dur a terme altres projectes com és la capacitació de nous aprenents (promotors) en l’àrea de la salut general, dental i en l’àmbit de la ginecologia i obstetrícia (matrones), així com també s’encarreguen de sortir un cop per mes, per oferir atenció mèdica, a les comunitats més aïllades i que els pacients tenen més dificultat per desplaçar-se fins a Chaculá.

La tasca a la Clínica ha consistit en donar suport durant el dia a dia, en horari oficial i extraoficial en el cas de les urgències. Estar acompanyant als treballadors durant les consultes resulta enriquidor per ambdues parts i alhora complementari, doncs disposen del coneixement que els hi aporta l’experiència.

Si es detecta algun àmbit que es pot reforçardurant l’estada es poden realitzar capacitacions per alguna de les dues parts.

Cada mes es fan capacitacions a promotors emergents de les comunitats i es demana la intervenció per part del voluntari en els temes que es senti més còmode.

I mensualment, aprofitant les visites a les comunitats més aïllades, s’organitzen reunions comunitàries per tal de tractar temes importants en la prevenció de les malalties més comuns, en les quals, si ho desitja, pot intervenir-hi el voluntari, com la potabilització de l’aigua o la higiene de les llars.