saltar al contingut principal
Cercar
URV

Mestres del blat de moro: xarxa de cooperació entre l’acadèmia i les comunitats locals indígenes en el sector Zoogacho, Oaxaca, Mèxic.


El projecte "Mestres del blat de moro: xarxa de cooperació entre l'acadèmia i les comunitats locals indígenes en el sector Zoogacho (Oaxaca)" es va dur a terme gràcies a dos estudiants de doctorat de Sociologia i Antropologia.

El sector Zoogocho es composa en 15 agencies indígenes distribuïdes en els municipis amb la població majoritàriament de l'ètnia zapoteca. Zoogocho, s'ubica i comparteix les problemàtiques de l'estat de Oaxaca, un dels estats amb major índex de pobresa. A més, al sector de Zoogocho si suma un procés accelerat de migració permanent cap a altres Estats de la República i cap Estats Units. Com a resultat de tot això, aquest sector compta amb un percentatge molt alt de població anciana feminitzada vivint sola.

La finalitat del projecte va ser dissenyar i implantar accions que atenuïn els impactes de la migració en el ciutadà i en l'alimentació familiar en el Sector Zoogocho (Mèxic).

Així doncs, es van proposar els següents objectius: avaluar els canvis que produeix la migració internacional en el tracte familiar i sistema alimentari tradicional en les persones adultes en les comunitats indígenes de la zona; dissenyar accions de reconeixement social del coneixement ancestral agrícola de les persones adultes, amb especial èmfasi en el coneixement de les dones ancianes de la comunitat; i per últim, construir una xarxa de treball amb el suport de diferents entitats, per tal dissenyar i implementar accions que mitiguin els efectes de la migració en dos aspectes fonamentals: el tracte familiar de les persones ancianes i l'alimentació familiar.