saltar al contingut principal
Cercar
URV

IX Trobada Taller de Formadors i Promotors de Salut de la Zona Nord de Chiapas - Mèxic (2013)


En el projecte " IX Trobada Taller de Formadors i Promotors de Salut Zona Nord Chiapas", hi van participar 9 estudiants de la FMCS (3 de medicina, 2 de fisioteràpia, 2 d'infermeria i 2 de nutrició). Aquest, es centra en el recolzament al Sistema de Salut Autònom Zapatista, a l'Estat de Chiapas (SSAZ; Mèxic) i es porta a terme des de 2005.

Degut a la precària atenció i organització sanitària de la zona de Chiapas, la mateixa població indígena pren la iniciativa i desenvolupa el seu propi sistema de salut des de fa uns anys. Aquests redacten el seu projecte de salut i els estudiants participen en els "Cursos de formació" de cada sistema de salut (primari, intermedi i secundari).

El sistema primari s'enfoca al tractament de malalties comuns, i al correcte i ràpid tractament de malalties potencials, així com d'enllaç amb altres nivells d'assistència amb capacitat de resposta major.

El sistema intermedi, es la unitat de referència de les cases de salut del sistema primari i el centre formador de promotors, a més de s3er el centre on es coordina tot el SSAZ a nivell municipal.

Per últim, el sistema secundari és el que es denomina Hospital rural. Aquest centre presenta la millor possibilitat diagnòstica i terapèutica, i també disposa d'un centre formador de personal de salut.

L'objectiu principal d'aquest projecte és fomentar l'intercanvi de coneixements en matèria de salut amb formadors i promotors de salut d'aquestes comunitats indígenes.