saltar al contingut principal
Cercar
URV

Aspectes pràctics per als excursionistes novells


La possibilitat de poder realitzar una excursió a peu per a persones que no tenen aquest hàbit, de vegades planteja el dubte de si s’està preparat físicament o de si es té la roba o l’equipament adequats que permetin no tenir una mala experiència en la muntanya.

La veritat és que en la gran majoria d’excursions que es plantejaran des de la URV, no requeriran una condició física excepcional ni un equipament molt sofisticat. En qualsevol cas, la fitxa de l’excursió serà prou explícita per determinar aquests aspectes, sobretot pel que fa a la longitud aproximada i el desnivell total acumulat de l’excursió, la qual cosa determinarà el nivell de dificultat física o tècnica (que també s’indicarà).
 
Fins i tot els excursionistes més avesats s’obliden alguna cosa a casa quan surten d’excursió. És per això que us adjunto una llista de coses més o menys imprescindibles i/o més o menys necessàries, depenent de que us agradin més o menys els “gadgets”. No oblideu, però, que allò que us provocarà més satisfacció, molt probablement, serà haver-vos acostat a la natura i per a aconseguir això tampoc cal dedicar un gran pressupost a la botiga d’articles de muntanya.
 
Una llista indicativa d’allò que es pot portar és (adapteu la llista a l’època de l’any i climatologia que pertoqui, i, naturalment, a les vostres necessitats de posseir coses):

 • Roba còmoda, si pot ser transpirable, molt millor (especialment les samarretes). Els pantalons han de ser prou flexibles (i prou robustos) per permetre fer alguna petita grimpada. A les èpoques més fredes eviteu els pantalons tipus texà. Si es mullen costa molt que s’assequin i això pot provocar un refredament molt elevat del cos (això també passa amb les samarretes de cotó).
 • Un calçat adequat. En algunes excursions les espardenyes esportives poden ser suficients, però cal tenir en compte que els camins de muntanya són molt pedregosos i que les plantes dels peus se’n poden ressentir. Pel que fa a les nostres excursions, us suggereixo unes botes lleugeres de muntanya, impermeables i transpirables (però no les estreneu el dia de fer l’excursió; per amorosir-les cal haver-les portat per casa, la feina i haver fet una sèrie de caminades curtes amb elles abans d’utilitzar-les en una excursió més llarga !!!).
 • Uns mitjons per al calçat que portem. Poso els mitjons a banda perquè vull ressaltar la importància de que cal que siguin de qualitat. Ens podem estalviar unes quantes butllofes als peus. Hi ha qui prefereix posar-se un mitjons finets per sota i uns de més gruixuts al damunt. És important que el conjunt sigui transpirable. Caminar molta estona amb els peus mullats (encara que sigui de la pròpia suor) no és agradable ni convenient.
 • Una motxilla petita, més o menys de la mida que tenen els joves per anar al cole (entre uns 20 i 35 litres de volum). En aquesta motxilla hi han de cabre la gran part de coses que es descriuen a continuació.
 • Aigua. Tot i que és possible trobar aigua al llarg de molts recorreguts, de vegades et trobes amb la sorpresa desgradable de que alguna font que hi ha en el mapa no raja. Tothom (i totdon) hauria de portar un recipient amb 1.5 ó 2 litres d’aigua o algun altre líquid hidratant. Hi ha un ampli reguitzell de sofisticades cantimplores en els comerços del ram, però les ampolles de plàstic (en volums de 0.5L, 0.75L, 1L, 1.5L, 2L) que podem trobar en qualsevol supermercat van de conya i són recipients que pesen molt poc.
 • Menjar. Cal portar menges fàcils de digerir i que siguin energètiques (pasta, fruita, fruits secs, torró, etc. Fins i tot hi ha gent que porta barretes energètiques). Això és la teoria, clar (que bo que és l’entrepà de truita o de pernil o una mica de llom arrebossat... amb una mica de vi!!). Un ganivet (de més o menys usos; per a alguns el tirabuixó és imprescindible) acostuma a ser de gran utilitat.
 • Un barret (estic segur que podrem gaudir d’una varietat de modelets entre els assistents a les excursions). Les eines de protecció contra la radiació solar són imprescindibles.
 • Una peça d’abric per al cos (tipus folre polar o jaqueta de llana, tot de coll alt).
 • Un impermeable, si pot ser dels que són transpirables. (és millor separar l’impermeable de la peça d’abric ja que això ens dóna molt més joc segons quines siguin les condicions meteorològiques). Encara que a l’hora de sortir de casa hi hagi una predicció meteorològica de molt de sol, porteu sempre l’impermeable a la motxilla.
 • Crema de protecció solar per a la pell. Com més altitud assolim en la muntanya més ens afectarà la radiació ultraviolada. Penseu que la gràcia és estar una bona colla d’hores a l’aire lliure i això vol dir rebre molta radiació solar. Eviteu haver d’aprendre la necessitat de protegir-nos a base d’una teràpia de xoc.
 • Un kit de cures d’emergència (esparadrap, gasses, líquid antisèptic, massatge muscular, venes de compressió, analgèsics, antipirètics, fil i agulla, etc.
 • Un got. A part de que va molt bé per beure aigua (o vi), de vegades és útil per poder omplir el recipient de l’agua en fonts d’accés difícil o llocs on hi ha un gota a gota.
 • Ulleres de sol. Potser no són imprescindibles en muntanya baixa i sense neu, però no pesen gaire i no us farà cap mal portar-les.
 • Paper higiènic (els mocadors de paper també funcionen), per torcar-vos allò que calgui (els més delicats porten aquelles tovalloletes humides que s’acostumen a fer anar per als nadons).
 • Un mapa cartogràfic de la zona. De fet, el monitor és el que ha de procurar que no es perdi ningú, però els mapes no són tan cars i us poden ajudar a reconèixer altres possibilitats d’excursions en la zona per a una propera vegada que hi aneu vosaltres sols. Els mapes excursionistes amb bon nivell de detall són a escala 1:25000. com a mal menor, hi ha mapes cartogràfics de totes les comarques de Catalunya a escala 1:50000.
 • Si sou aventurers, a més del mapa desitjareu una brúixola. Assegureu-vos, però, que sabeu com funciona tot plegat. El fet de portar la brúixola no és garantia de no perdre’s.
 • Pals de caminar. Per a algunes persones amb les articulacions delicades són elements imprescindibles, sobretot en les baixades; per a altres només són un destorb. En pendents pronunciats (tant de pujada com de baixada) no deixen de ser una manera de repartir l’esforç entre les cames (un 85-90%) i els braços (un 10-15%). Es tracta d’una elecció personal (de fet, com totes les opcions anteriors).
 • Llanterna frontal. No és imprescindible, a no ser que ens trobem alguna cova o avenc. Aleshores ens agradarà tenir-ne una a mà.
 • Eines per fer foc (encenedors, llumins resistents a la humitat, etc.). És una de les manies dels que fan cursos de supervivència: si ens perdem, el foc ens pot escalfar i pot ajudar-nos a fer senyals. Esperem que no sigui necessari.
 • Prismàtics. Si els teniu, podreu veure aquells ocells que volen tan alt, o tan lluny ... És clar que pesen una mica
 • Càmera per a fer fotos. Si preferiu digitalitzar les imatges en lloc de guardar-les a la memòria ...

LLIBRE RECOMANAT

Per als més fonamentalistes de l'excursionisme us recomanem aquest llibre:

MOUNTAINEERING. The Freedom of the Hills,  
Swan Hill Press; 7Rev Ed edition (September 23, 2003)  
ISBN-10: 1904057276 ISBN-13: 978-1904057277  
Es pot trobar a Amazon.com
 

CONTACTE

La llista es podria fer molt més llarga, naturalment, però em sembla que no em deixo res que sigui important. En tot cas esteu convidats a millorar-la. Si trobeu a faltar algun element imprescindible (el joc de cartes per a la botifarra, etc.), us prego que m’ho feu saber (senderisme(ELIMINAR)@urv.cat).