saltar al contingut principal
Cercar
URV

Treballar a la URV


Naixement i cura de menor

En data 07/03/2019 es va publicar el Reial decret llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació, l'entrada en vigor del qual, per a les prestacions per naixement i cura de menor, així com els permisos per naixement, adopció i progenitor diferent de la mare biològica,  és l'1 d'abril de 2019. Aquest Reial Decret llei recull modificacions a l'Estatut dels Treballadors (ET) i a l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP), així com a la Llei General de la Seguretat Social per a l'equiparació dels drets de les persones treballadores, que afecten les antigues prestacions per maternitat i paternitat.

Per tant, a partir de l'01/04/2019, les prestacions per maternitat i paternitat s'unifiquen en una única prestació denominada Naixement i cura de menor.

És l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) qui reconeix el dret a a la prestació i qui efectua directament el pagament de la prestació i és la persona interessada qui ho ha de sol·licitar.

Documentació que cal presentar al Servei de Recursos Humans:

La URV emetrà un certificat d'empresa que enviarà de forma telemàtica a l'INSS.

Per poder fer-ho, heu de presentar al Servei de Recursos Humans, el model 17 emplenat i signat pel responsable immediat (les dates dels períodes de suspensió laboral han de coincidir amb les de la sol·licitud que fareu a l'INSS) i el llibre de família o, si no n'hi ha,  la certificació de la inscripció del fill al Registre Civil. La mare biològica pot adjuntar el model 17 i el certificat de l'ICS de la maternitat.

La documentació a presentar per  als casos de prestació de naixement i cura de menor per adopció, guarda amb finalitat d'adopció o acolliment o altres casuístiques, si us plau, poseu-vos en contacte amb el Servei de Recursos Humans.

Durada del permís

Permís per naixement per a mare biològica

El permís tindrà una durada de 16 setmanes amb la distribució següent:

  • 6 setmanes obligatòries i ininterrompudes. Caldrà gaudir-ne a jornada completa  immediatament després del part.
  • Les 10 setmanes restants, es poden gaudir:
    • De manera continuada al període obligatori.
    • De manera interrompuda, només en el cas que ambdós progenitors treballin. En aquest cas, ha de ser en períodes setmanals (acumulats o independents) des de l'acabament de les 6 setmanes obligatòries fins que el/la fill/a compleixi 12 mesos d'edat. 
Permís del progenitor diferent de la mare biològica per naixement

Tindrà una durada de 16 setmanes, amb la distribució següent:

  • 6 setmanes seran immediatament posteriors a la data del naixement, i seran de descans obligatori, ininterrompudes i a jornada completa.
  • Les 10 setmanes restants, es poden gaudir:
    • De manera continuada al període obligatori
    • De manera interrompuda, només en el cas que ambdós progenitors treballin. En aquest cas, ha de ser en períodes setmanals (acumulats o independents) des de l'acabament de les 6 setmanes obligatòries de la mare fins que el fill/a compleixi 12 mesos d'edat. Per a cada període de gaudiment interromput serà necessari un preavís d'almenys 15 dies. 

Ampliacions de la durada de la prestació:

  • 1 setmana, per cada fill/a, a partir del/la segon/a, en cas de part múltiple.
  • 1 setmana en cas de  discapacitat del/la menor nascut/uda, per cada menor discapacitat/ada.
  • En els casos de part prematur i aquells supòsits en els quals el nounat hagi de romandre hospitalitzat a continuació del part, la prestació es podrà ampliar en tants dies com el/la nascut/uda es trobi hospitalitzat/ada, amb un màxim de 13 setmanes addicionals.

Podeu consultar les situacions protegides, les persones beneficiàries, els requisits, la durada i altres situacions específiques a la  pàgina web de l'Institut Nacional de la Seguretat Social

Cliqueu per descarregar-vos el model 17 que heu de presentar al Servei de Recursos Humans

Font: Institut Nacional de la Seguretat Social. "Naixement i cura de menor". Consultat el 22  de maig de 2020