saltar al contingut principal
Cercar
URV

Vicerector d'Innovació i Transferència del Coneixement

Francisco Medina Cabello

El Vicerectorat d'Innovació i Transferència del Coneixement treballa per potenciar la col·laboració entre la Universitat i el teixit productiu, impulsant la transferència de coneixement i de tecnologia. Entre els seus objectius també hi ha promoure la innovació i l'emprenedoria, i per això s'encarrega del desenvolupament dels parcs científics i tecnològics, de les relacions amb els centres tecnològics i dels processos de difusió tecnològica.

Aquest vicerectorat és responsable del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació de la Fundació URV, de les càtedres universitat-empresa i de la coordinació del Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS). També assumeix el seguiment de les relacions amb les cambres de comerç, les organitzacions empresarials, els col·legis professionals i les empreses. És el responsable de l'Oficina Regió del Coneixement.

Currículum

Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona (1981), va treballar deu anys com a professor titular d'ensenyament de secundària i va fer la tesi doctoral sota la supervisió dels professors Jesús Eduardo Sueiras i Pilar Salagre a la URV (1993). Va ser professor associat de la Universitat, feina que compaginava amb les classes a secundària entre els anys 1993 i 1995, i va dur a terme una estada postdoctoral a la Universitat de Montpeller amb els professors Bernard Coq i Didier Tichit.

Ha fet tota la trajectòria a l'ETSEQ: l'any 1995 hi va entrar com a professor titular interí, el 1997 va guanyar la plaça de professor titular i el 2009 la de catedràtic d'Enginyeria Química. L'any 2009 va rebre el Premi ICREA Acadèmia de la Generalitat de Catalunya i el 2014 va ser nomenat professor distingit de la URV. Va ser responsable del grau d'Enginyeria Química i ha treballat en la seva acreditació en els àmbits estatal (ANECA) i internacional (EURACE).

Ha publicat més de 200 articles científics en revistes internacionals, ha realitzat nou patents, ha dirigit 33 tesis doctorals i ha participat en més de 200 congressos internacionals. També ha participat com a investigador principal en més de cent projectes competitius i en més de 120 projectes de recerca i de transferència de tecnologia amb empreses.

Dirigeix el Grup de Catàlisi Heterogènia de la URV (CATHETER) i el grup consolidat de recerca de la Generalitat MEtA (Materials Engineering and their applications). També és membre del grup EMAS de la URV (Engineering of Materials and Micro/NanoSystems).

L'any 2003 va crear conjuntament amb el professor Sueiras el Centre d'Innovació AMIC (Aplicacions Mediambientals i Industrials de la Catàlisi), centre TECNIO de la Generalitat de Catalunya que el 2006 va guanyar el Premi Medi Ambient de la Generalitat per la tecnologia sobre l'eliminació de nitrats a l'aigua de boca. Actualment el dirigeix. Més tard, el 2007, va ser cofundador de l'empresa d'àmbit tecnològic spin-off APLICAT, SL, de la qual és el director científic. Hi participa la URV i té la finalitat de comercialitzar les tecnologies creades al centre d'innovació AMIC; a més, també ha construït plantes de potabilització d'aigües al nostre territori.