saltar al contingut principal
Cercar
URV

Professorat amb càrrec a destacar

Tornar al llistat

Joan Miquel Canals

  • President de l’Associació Catalana d'Enòlegs (ACE)
  • President del Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC)

Joan Miquel Canals

Joan Miquel Canals

Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d'Enologia de la URV, és president de l'ACE (Associació Catalana d'Enòlegs) i del Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC) des del febrer del 2018. Entre les finalitats de l'ACE hi ha la de vetllar pel progrés de la ciència enològica a través del reconeixement legal de l'activitat dels enòlegs, la seva protecció jurídica, etc. Aquestes aspiracions va portar a impulsar des de la mateixa ACE la creació del Col·legi d'Enòlegs in Enòlogues de Catalunya (CEEC).

El sector vitivinícola a Catalunya és important amb una producció d'uns 180 milions d'ampolles de vi de les diferents denominacions d'origen i més de 200 milions d'ampolles de cava. Aquests números representen un terç dins la indústria agroalimentària catalana amb una facturació que supera els 1.000 milions d'euros i en la qual hi treballen més de 20.000 persones. L'enologia és la ciència del vi i l'enòleg, el professional responsable que intervé en tot el procés productiu des de la vinya a l'ampolla per tal de garantir al consumidor final la salubritat del vi des del punt de vista alimentari. Per això, l'ACE considera que des del marc d'un col·legi professional es pot defensar millor aquest aliment dins el conjunt de la nostra dieta.

Llicenciat i doctor en Química per la UB (Universitat de Barcelona) i la URV (Universitat Rovira i Virgili) respectivament, Joan Miquel Canals ha fet estades postdoctorals a França 1999-2000 i a Austràlia (2011-12). És professor titular del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i des del 1994 dona classes a la Facultat d'Enologia. És coordinador del projecte de formació VitaGlobal del programa CBHE (Capacity building in high education) de la UE. La seva recerca te varies vessants: estudi dels factors que influeixen en l'astringència i amargor dels vins negres, els factors que contribueixen a la qualitat en els vins escumosos i la influència dels tancaments (tipus de taps) en l'evolució dels vins. Fruit d'aquesta recerca és coautor de més de 50 publicacions en revistes científiques i més 35 en revistes de divulgació.

Currículum
(DOCX 0.01Mb)