saltar al contingut principal
Cercar
URV

Antoni Rovira i Virgili

La universitat de les comarques del sud de Catalunya, creada pel Parlament català al desembre de 1991, porta el nom d'Antoni Rovira i Virgili, periodista, escriptor i polític nascut a Tarragona, exiliat al gener de 1939 i mort a Perpinyà el 1949 mentre era president del Parlament de Catalunya a l'exili. Amb una trajectòria vital de compromís nacional, i amb una inquietud intel·lectual fecunda i unes conviccions polítiques i socials que el van dur al sacrifici personal, la Universitat porta amb orgull el seu nom com a expressió dels valors que la guien: defensa de la democràcia, voluntat de servei públic, i compromís i responsabilitat social.

Rovira i Virgili a Publicacions URV

Defensa de la democràcia: recull dels articles d'Antoni Rovira i Virgili “Els defectes de la democràcia”, “La ciutadania i la professió”, “El bon escepticisme” i “Pessimisme i optimisme”.

Trajectòria política

Xavier Ferré és l'autor de la primera tesi doctoral realitzada sobre Antoni Rovira i Virgili. Titulada Configuració de la ideologia nacional de Rovira i Virgili: de la nació cultural a la nació política o la superació del federalisme d'Estat (1900-1923), es va llegir el 25 de novembre de 2002 a la Facultat de Lletres de la URV. En aquesta recerca es presenta l'evolució ideològica i política que estableix les bases del pensament polític d'aquest republicà federalista tarragoní.