saltar al contingut principal
Cercar
URV

Pilar Benejam i Arguimbau

Data d'investidura:
29 de novembre de 2019
Padrí:
Antoni Gavaldà
Àrea de coneixement:
Ciències de l'Educació

Pilar Benejam, un referent a Catalunya i a l'Estat en la didàctica de les ciències socials i en la formació de professorat, va ser investida doctora honoris causa per la URV el 29 de novembre. Com a mestra, ha divulgat nous corrents de la geografia, i com a investigadora, s'ha centrat en l'anàlisi de la docència. Però per a ella, una i altra activitat no poden desvincular-se, i així ho va fer palès en el seu discurs, en què va reflexionar sobre què és ser un bon mestre i, finalment, quin paper hi té la Universitat per formar-los.

Per a Benejam, els mestres haurien de tenir, tots, una formació científica perquè "el coneixement s'ha de de justificar amb raons, que són diverses i no totes tenen la mateixa verosimilitud". Considera igualment indispensable la vinculació entre teoria i pràctica perquè "per construir el coneixement professional s'han de tenir experiències que donin significat i posin a prova la teoria".

Antoni Gavaldà, professor del departament d'Història i Història de l'Art de la URV, que la va apadrinar, va pronunciar la laudatio en la qual va destacar les aportacions de Pilar Benejam en cada moment de la història del país en la segona meitat del segle XX. Va incidir en la seva participació als Moviments de Renovació Pedagògica i la seva lluita per aconseguir una escola pública catalana de qualitat.

Doctorada a la Universitat Autònoma de Barcelona amb una tesi que li va permetre copsar la realitat educativa de diversos països europeus, és una referent catalana i espanyola de la didàctica de les ciències socials. Amb la creació de l'Escola Normal a Sant Cugat del Vallès, es va dedicar plenament a la formació del professorat, i va formar part de la direcció de l'Escola de Mestres quan el centre va ser capdavanter a Catalunya i a l'Estat. L'any 1995 va assolir la càtedra d'universitat.

La seva obra científica és dispersa perquè ha participat en l'elaboració d'informes per a universitats, per a la Generalitat i per al Ministeri d'Educació i Ciència; és cofundadora de la revista Enseñanza de las Ciencias Sociales, i té llibres de text de diverses editorials. En total, una producció de més d'un centenar de volums sola o en col·laboració. També ha ocupat càrrecs de direcció, com el de coordinació de l'àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona, i ha estat vicerectora adjunta de Programació Docent a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Currículum de Pilar Benejam i Arguimbau