saltar al contingut principal
Cercar
URV

Mary Josephine Nash Baldwin

Data d'investidura:
9 de març de 2018
Padrina:
Montserrat Duch
Àrea de coneixement:
Història

La historiadora de les dones Mary Nash, va ser investida com a doctora honoris causa de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona el 9 de març de 2018. Nascuda a Irlanda el 1947, Mary Nash es va formar a les universitats de Cork, Torí i Barcelona, i ha estat catedràtica d'Història Contemporània a la UB de 1991 al 2018. En arribar a Catalunya l'any 1968, durant la dictadura de Franco, es va apassionar amb la descoberta del paper destacat de les dones a la II República i durant la Guerra Civil, tema de la seva tesi doctoral, i des de llavors la història de les dones va esdevenir la causa de la seva vida professional. A inicis dels anys 70 va iniciar l'assignatura sobre història de les dones a la UB, la primera institució docent a Espanya que va incorporar-la.

En el seu discurs, Mary Nash va recordar durant la seva intervenció el rebuig contundent durant les primeres dècades de la seva carrera a la noció d'història de les dones, que ella ja havia forjat, i a la seva legitimitat acadèmica com a objecte d'estudi històric. La majoria d'historiadors de renom i fins i tot els progressistes avalaven un canon historiogràfic que proclamava el masculí com a norma universal i relegava les dones als marges de la història.

La padrina de la doctoranda, la catedràtica d'Història Contemporània de la URV Montserrat Duch, durant la presentació dels mèrits de Mary Nash, va referir-se al seu llibre Mujeres del mundo, que és una visió global sobre els moviments de les dones en la contemporaneïtat en la lluita per la conquesta dels seus drets, "explora dinàmiques tan diverses com les lluites col·lectives per la ciutadania, el sufragisme, el feminisme, el pacifisme, la reforma sexual, la resistència anticolonial, l'alliberament de les dones, la mobilització contra les dictadures polítiques, els feminismes de la transició hispànica i les propostes de les minories ètniques i de les dones en països colonitzats".

Currículum de Mary Josephine Nash Baldwin