saltar al contingut principal
Cercar
URV

Luis A. Oro Giral

Data d'investidura:
27 de febrer de 2015
Padrina:
Carmen Claver
Àrea de coneixement:
Enginyeria Química

Luis A. Oro Giral va néixer a Saragossa l'any 1945. És doctor en Ciències Químiques (1970) per la Universitat de Saragossa, i va fer estudis postdoctorals a la Universitat de Cambridge (1972-73).

Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, el 27 de febrer de 2015 en un acte realitzat al Paranimf.  La catedràtica de Química Inorgànica i directora científica del Centre Tecnològic de la Química (CTQ), Carmen Claver, va actuar de padrina. Claver va recordar com als anys 70 del segle passat el professor Luis A. Oro va començar un treball pioner a l'Estat espanyol en química de la coordinació i química organometàl·lica per preparar catalitzadors i iniciar una línia de catàlisi homogènia.

En el discurs posterior a la investidura, Luis A. Oro va recalcar que la química és una ciència central respecte a altres àrees científiques, que no solament tracta d'entendre la natura sinó que ha aportat i aporta solucions creant molècules i materials.

Luis A. Oro és autor o coautor d'unes sis-centes publicacions científiques, vint capítols de llibre i revisions científiques, així com de nou llibres. Ha estat distingit per l'ISI Web of Knowledge com investigador altament citat. Ha estat mereixedor de molts premis internacionals, com el EuCheMS (2014) o la medalla Fèlix Serratosa de l'ICIQ (2014), del qual ha estat membre del Consell Científic durant deu anys. El 2005 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Rennes.