saltar al contingut principal
Cercar
URV

Experiències d'Aprenentatge Servei al Grau d'Enginyeria Informàtica


Interacció persona-ordinador (IPO)

 • Coordinador: César Mauri Loba (cesar.mauri@urv.cat)
 • Destinatari del servei: Associació Excursionista de Catalunya de Reus
 • Resum: Aquesta proposta es deriva del 1r Mercat de Projectes SocialsEn el transcurs de l'assignatura, una part de l'estudiantat (en el nostre cas un grup de 4 estudiants) abordarà el disseny i l'avaluació de la usabilitat d'una aplicació per a dispositius mòbils sobre vies ferrades. El projecte neix d'una necessitat específica de l'entitat en relació a les persones que es dediquen a fer vies ferrades, semblant a l'escalada però utilitzant graons fets expressament i un cable de vida. Quan les persones van a fer vies ferrades, de vegades es queden col·lapsades a mitja via i no saben com trobar la via més ràpida per sortir-ne i no prendre mal. Per a resoldre aquest problema, es planteja la creació d'una aplicació per a dispositius mòbils d'última generació que permeti la localització del punt exacte de l'inici de la ferrada (via geolocalització) i descarregar-ne tota la informació dels trams (graons, ponts tibetans, desploms, rappels, etc.), ja sigui amb caràcter previ per fomentar la pràctica responsable de l’esport o bé, un cop dins la ferrada, per saber en quin lloc s’està i de quines alternatives es disposa. És important tenir en compte que dins de la via ferrada no hi sol haver cobertura telefònica, però sempre hi ha cobertura via GPS per geolocalització.

Treball Fi de Grau - Disseny d'un videojoc accessible per a persones amb paràlisi cerebral

 • Coordinador: César Mauri Loba (cesar.mauri@urv.cat)
 • Destinatari del servei: Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC)
 • Resum: Aquest projecte es deriva del 2n Mercat de Projectes Socials. L'objectiu fou explorar i desenvolupar les possibilitats que ofereixen els biosensors de baix cost per a persones amb paràlisi cerebral, amb finalitats interactives, d'oci, i/o lúdiques. Com a part del projecte, el curs 2015-16, es va desenvolupar un videojoc, on la interacció es du a terme a través de sensors d'electroencefalograma (EEG), com els que disposa la diadema NeuroSky, dirigits a persones amb paràlisi cerebral en l'APPC Tarragona, La Muntanyeta. 

Treball Fi de Grau - Aplicació per a dispositius mòbils per l'atenció de nens/es amb autisme que s'han perdut

 • Coordinadora: Maria Ferré Bergadà (maria.ferre@urv.cat)
 • Destinataris del servei: Associació Astafanias, Asociación Internacional de Policías Tarragona (IPA)
 • Resum: L'autisme, conegut també com a Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), tot i que afecta de diferent forma a les persones que el pateixen, dona lloc a dificultats de comunicació. Això comporta que, sobretot en el cas dels nens i en situacions on es veuen implicats serveis d'emergència, es produeixin situacions que dificultin l'actuació dels diferents cossos. Aquesta experiència es va basar en donar suport amb el disseny d'un sistema d'informació que reforcés el protocol d'actuació dels serveis d'emergència i cossos de seguretat quan hi ha implicats casos de nens autistes. Dos estudiants, un del grau d'Enginyeria Informàtica i un del grau d'Enginyeria Telemàtica, van dissenyar el curs 2016-17 una aplicació web i una app mòbil que facilités la interacció entre aquests serveis i el nen i el seu entorn, familiars i tutors.

Treball Fi de Grau - Valorització de la reducció de residus que fa una entitat de recuperació d'objectes de segona mà i creació d'un programari

 • Coordinador: Pere Millán Marco (pere.millan@urv.cat)
 • Destinatari del servei: Associació La Segona Volta
 • Resum: Aquest projecte es deriva del 4t Mercat de Projectes Socials i ha consistit en el desenvolupament d'un programari per a una entitat de recuperació d’objectes de segona mà. S'han analitzat les necessitat de l'entitat i de quina forma es podia millorar el rendiment a través de la creació d'una infraestructura informàtica. El programari dissenyat per l’estudiant durant el curs 2017-18, permet reduir la quantitat de residus que es dóna a l'entitat i millorar la gestió de les existències dels productes emmagatzemats; a més, permet automatitzar el control de l'inventari, que fins ara es duia a terme de forma manual, amb el que es perdia una quantitat de temps considerable.

Treball Fi de Grau - Creació d'un blog corporatiu d'una entitat de suport als consumidors

 • Coordinador: Carlos Barberà Escoí (carlos.barbera@urv.cat)
 • Destinatari del servei: Associació Intercomarcal de Consumidors i Usuaris de Catalunya (AICUC)
 • Resum: Aquest projecte es deriva del 6è Mercat de Projectes Socials. Durant el curs acadèmic 2019-20, l’estudiant recopila les necessitats de l’Associació a diferents nivells, amb l’objectiu de dissenyar la pàgina web de l’entitat amb un programari nou per l’estudiant. Tindrà en compte la visibilitat de les tasques que desenvolupen, l’accessibilitat al públic, compartir informació i rebre suggeriments del públic en general; amb l’objectiu de dissenyar una estructura de web clara i útil. L’estudiant també treballarà les diferències entre una pàgina web tradicional i la web creada amb el nou programari, quant al funcionament, manteniment i costos.