ir al contenido principal
Buscar
URV

Mujeres y Ciencias: astrónomas

La otra mitad del cielo

                  

 UNA ASTRÒNOMA DOCTORA HONORIS CAUSA PER LA URV (17 JUNY, 12h, Paranimf Rectorat URV

L'astrònoma Margaret Geller, investigadora del Smithsonian Astronomical Observatory (SAO), ha estat nomenada Doctora Honoris Causa per la Universidad Rovira i Virgili el passat 17 de juny 2009. La doctora Geller va ser pionera en el mapejat a gran escala de l'univers veí. Els seus mapes van mostrar per primera vegada que les galaxies no es distribueixen uniformement a l'espai, si no de forma estructurada, en forma de filaments al voltant de grans forats, com la matèria d'una esponja.  Enllaç a la pàgina personal de Margaret Geller: http://www.cfa.harvard.edu/~mjg/

Margaret J Geller

DEBAT "DONES CIENTÍFIQUES" (16 juny, 18 a 19.30 h). Organitzat per l'Observatori de la Igualtat, en motiu de que la URV atorga el Doctorat Honoris Causa a la Margaret Geller (Harvard University). Amb la presència de: Dr. Manel Sanroman (Astrònom, URV i director Càtedra Humanisme i Astronomia), Dra. Eulalia Pérez Sedeño (CSIC), Dra. Cesca Figueras (UB i programa "Ella és una astrònoma" (AYA-IAI2009) i la Dra. Rosa Solà, vicerectora de recerca i institucions sanitàries, URV. Lloc: Sala de juntes, Campus Catalunya (Av.Catalunya, 35

ANY DE LA CIÈNCIA, L'HUMANISME I L'ASTRONOMIA.   URV, 2009.

L'Observatori de la Igualtat de la URV ha col.laborat en l'edició catalana del calendari "Astrònomes que van fer història" i de la exposició "Mujeres en astronomia (2009-2010)". La coordinadora del programa "Ella és una astrònoma", la Dra. Cesca Figueras, va ser convidada a presentar el programa el passat 11 de març, dins de les activitats de la "II Setmana per la Igualtat". L'acte es va celebrar a l'Aula Magna del Campus Catalunya. (NOTÍCIA AL DIARI DE TARRAGONA, MARÇ 2009)


 

PROGRAMA ELLA ÉS UNA ASTRÒNOMA. 

EQUIP DEL PROGRAMA "ELLA ÉS UNA ASTRÒNOMA".

  • Francesca Figueras Siñol (Universitat de Barcelona). Coordinadora.
  • Josefina Ling (Universidad de Santiago de Compostela)
  • Adriana Kiczkowski (Consultora)
  • Isabel Márquez Pérez (Instituto de Astrofísica de Andalucía, CSIC)
  • Josefa Masegosa Gallego (Instituto de Astrofísica de Andalucía, CSIC)
  • Eulalia Pérez Sedeño (Centro de Ciencias Humanas y Sociales, CSIC)
  • Blanca Troughton Luque (Sociedad Malagueña de Astronomía)
  • Montserrat Villar Martín (Instituto de Astrofísica de Andalucía, CSIC)
  • Belén López Martí (Laboratorio de Astrofísica Estelar y Exoplanetas-Centro de Astrobiología (LAEX-CAB/INTA-CSIC)

L'astronomia moderna no es pot concebre sense la feina extraordinària realitzada per totes aquelles dones que, gràcies a la seva dedicació i estima per la ciència, ens han deixat el seu llegat. Tot i la pràctica inexistència de documentació ben estructurada sobre el seu paper al llarg de la història de l'astronomia, la investigació de les diferents ressenyes d'observatoris i universitats demostren que ha existit un bon nombre de dones que amb el seu treball, remunerat o no, han contribuït de manera significativa al concepte que avui tenim de l'univers observable. 

La iniciativa de desenvolupar totes aquestes activitats neix en el grup de treball "Ella és una astrònoma", format a l'Estat espanyol amb motiu de l'Any Internacional de la Astronomia 2009. "Ella és una astrònoma" és a més a més, el titol d'un dels projectes pilars impulsats per la Unió Astronòmica Internacional i la UNESCO per a l'Any Internacional de l'Astronomia. Amb aquesta iniciativa i d'altres que aniran duent a terme aquest 2009 es vol contribuir a la igualtat entre dones i homes, un dels objectius de Desenvolupament del Mil.leni de l'ONU. Actualment a l'Estat espanyol només el 26% dels investigadors en projectes finançats són dones. En el món amateur el nombre de dones arriba el 20%. El programa vol promoure la participació  de la dona en els àmbits relacionats amb l'astronomia professional i amateur, i donar suport a la formació de joves investigadores i tecnòlogues. A les mans de tots, homes i dones, hi ha la missió d'assolir una societat que defensi amb orgull el principi d'igualtat d'oportunitats per a totes les persones que la integren.

Amb l'edició del calendari s'aporta una peça més a la construcció del passat de les dones astrònomes que, com en d'altres àmbits del saber, és molt desconegut. S'han destacat astrònomes excepcionals que per la seva contribució al progrés de la ciència mereixen vèncer l'anonimat i tenir un espai en l'Història. Es treu a la llum dones astrònomes de diferents èpoques i països, i es valora la seva aportació. Sens dubte, la selecció no s'acaba aqui. L'exposició completarà la llista i inclurà més històries de vida. Es donarà especial relleu a les astrònomes pioneres a l'Estat, amb el privilegi de les quals encara tenim l'honor de comptar.

ACTIVITATS del programa "Ella és una astrònoma":

La Dra. Català, Creu de Sant Jordi 2009. La Dra. Maria Assumpció Català i Poch (Barcelona, 1925, Matemàtica) ha estat distingida per la Generalitat de Catalunya per la seva tasca científica i la seva activitat acadèmica com a professora universitària d'astronomia, física i matemàtiques a la Universitat de Barcelona. L'any 1971 es va convertir en la primera dona que ocupà un càrrec d'astrònoma professional al nostre sistema universitari. Membre de diversos projectes de recerca, ha representat l'Estat espanyol a la Unió Astronòmica Internacional. El lliurament tindrà lloc el dia 21 d'abril en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

DraCatala.jpg

Calendari "Astrònomes que van fer història".    

 Astronomas que hicieron historia

L'edició catalana s'ha fet en  col.laboració amb l'Observatori de la Igualtat, URV i el Vicerectorat de Relacions Externes amb la commemoració de "L'Any de la ciència, l'humanisme i l'astronomia 2009".

Programa TV. "Mujeres en las estrellas".

Serie de programas de televisión "Mujeres en las Estrellas"

1- "Mujeres en las estrellas I". Programa de la UNED i RTVE. Va ser emès el 6 de març per TV2 i TVE-Canal Internacional. Pretén dibuixar una perspectiva històrica de la contribució de les dones científiques espanyoles a la Astronomia.

2-"Las pioneras españolas. El inicio del camino".  TV2, 17 de abril.

3-"Astrónomas en la Universidad", TV2.

"Les dones en la astronomia espanyola. Anàlisi d'una situació singular. Un univers per descobrir". Primer estudi quantitatiu i qualitatiu de la representació de les dones astrònomes al sistema científic-tecnològic espanyol. Es tracta d'un projecte finançat pel CSIC que te el recolzament de la Societat Espanyola d'Astronomia. Coordina: Eulàlia Perez Sedeño (CSIC).

Podcast de ràdio sobre Astrònomes que van fer història.

Exposició "Dones en astronomia". Exposició dedicada a astrònomes de diferents segles i països que amb la seva aportació a l'Astronomia han tingut rellevància mundial. La URV i l'Observatori de la Igualtat ha col.laborat en el recolçament institucional a la proposta. A començament del curs 2008/2010 gaudirem de la mostra a la URV, que voltarà per tots els centres de la Universitat i les Antenes de Coneixement.

Inclourà també exercicis didàctics relacionats amb el tema que cada una d'aquestes dones va estudiar. L'exposició estarà disponible en format digital per a que qualsevol centre escolar el pugui utilitzar i imprimir-se el material.

El Harem de Pickering 
 

maria.jpg     payne.jpg

Visibilitat als mitjans                                           

  1.  

                            

             

Imatge astronòmica del dia.