Universitat Rovira i Virgili. La universitat pública de Tarragona

Campus d'Excel·lència Internacional - Universitat Rovira i Virgili - Tarragona - Espanya

Portada > Do de llengües > Actualitat

Do de llengües

Actualitat25 de febrer de 2010

La URV cedeix l'exposició "Sigues lingüísticament sostenible"

L'objectiu és sensibilitzar sobre la importància de la diversitat lingüística

El Servei Lingüístic de la URV cedeix en préstec a entitats sense afany de lucre l'exposició "Sigues lingüísticament sostenible", que pretén sensibilitzar sobre la importància de preservar la diversitat lingüística.

L'exposició, un projecte dels serveis lingüístics de diverses universitats catalanes (UAB, UB, UdG, UdL, UPC, UPF, URV i UVic), consisteix en un decàleg sobre diversitat lingüística elaborat pel GELA (Grup d'Estudi de les Llengües Amenaçades), en un format de quatre plafons desplegables.

Després que durant el 2009 l'exposició s'hagi mostrat de manera itinerant per tots els centres de la URV, ara es pretén oferir aquest recurs a la població en general. L'entitat interessada a sol·licitar l'exposició en préstec pot fer-ho a través d'un formulari, d'acord amb les condicions que s'han establert.

El decàleg de l'exposició també es pot trobar en diverses llengües (alemany, amazic, anglès, basc, català, espanyol, esperanto, francès, gallec, grec, italià, occità i xinès) a la web del Grup de Dinamització Lingüística Universitària 

Diversitat lingüística

Al món es parlen entre 4.000 i 6.000 llengües, de les quals segons les estimacions més optimistes el 50% corren perill d’extingir-se en els propers cent anys i el 96% són parlades per només el 4% de la població mundial.

El nombre de parlants és un factor important, però no sempre és un bon indicador de la salut d’una llengua. Les condicions òptimes que asseguren la vitalitat d’una llengua són complexes. Són una conjunció de suport institucional, utilitat de la llengua en l’esfera econòmica del país i utilització en els mitjans de comunicació globals, amb el sentiment de fidelitat dels parlants envers la llengua pròpia i la consideració que aquests en tenen com a símbol identitari com a factors tan o més essencials.

Segons l'exposició, "l’estudiant lingüísticament sostenible valora les persones, i per això no espera que se subordinin. Valora la diversitat, perquè és una persona lliure i sap que la llibertat implica no renunciar a ser qui ets. Valora el coneixement, perquè el fa més lliure i humà. L’estudiant lingüísticament sostenible és conseqüent, i per això el seu comportament lingüístic va a favor de les persones, de la diversitat i del coneixement".

11 de febrer

XVII Premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística

Obert a tots els estudiants de la Xarxa Vives

La Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona ha convocat la 17a edició del premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística, amb l'objectiu de dinamitzar la qualitat i la creativitat lingüístiques de la societat catalana. La convocatòria vol premiar, d'una banda, els estudiants universitaris de la Xarxa Joan Lluís Vives (i, per tant, també els de la URV) que proposin un organisme que s'hagi significat per la qualitat lingüística i, d'altra banda, l'organisme mateix.

El premi per a l'estudiant o el grup d'estudiants que hagin fet la proposta guanyadora és de 750 € per a l'adquisició de llibres i material discent, mentre que el premi per a l'organització serà un diploma i la publicitat que es donarà al guardó. El termini perquè els estudiants presentin les propostes és el 6 d'abril.

Més

28 de desembre de 2009

Cursos de català i d'espanyol per a nouvinguts

Nova oferta del Servei Lingüístic al segon quadrimestre

El Servei Lingüístic de la URV ha fet pública l'oferta de cursos del segon quadrimestre de català i espanyol per a nouvinguts.

En el cas de català, la Universitat ofereix als estudiants de mobilitat una oferta gratuïta de nivells inicials, tant en format presencial com semipresencial. Així, destaca el programa Gràcies, que consisteix en 10 hores de classe i 10 hores de conversa amb un estudiant català, i també els cursos de Català Bàsic, amb mòduls de 40 hores. La formació es fa als campus Catalunya i Sescelades.

En el cas de l'espanyol per a estrangers, la Universitat també ofereix diversos nivells inicials (de l'ELE 1 a l'ELE 6), amb mòduls de 40 hores i preus reduïts per als alumnes de mobilitat. Els cursos tenen lloc al campus Catalunya, de mig febrer a mig maig.

21 de desembre de 2009

Subvenció per a la correcció de tesis en català

La Comissió de Política Lingüística convoca els ajuts per al 2010

La Comissió de Política Lingüística i el Servei Lingüístic de la URV han convocat els ajuts a la correcció de tesis per al 2010, amb l'objectiu de fomentar la redacció de tesis en català i de garantir la qualitat lingüística d'aquests treballs.

Aquest programa, que s'emmarca dins el Pla de política lingüística de la URV per al 2009-2011, pretén augmentar les dades de tesis en català, que són baixes en comparació amb l'espanyol i l'anglès.

Els destinataris d'aquests ajuts són totes les persones que han inscrit la tesi en qualsevol departament de la URV. La subvenció es destina a pagar les despeses originades per la correcció de les tesis doctorals en català, gestionada pel Servei Lingüístic.

Es poden presentar les sol·licituds mitjançant el model previst fins al 30 de novembre de 2010. La Comissió de Política Lingüística ha d'anar resolent les sol·licituds periòdicament al llarg del 2010.

14 de desembre de 2009

Convocat l'Eina-e per editar materials docents electrònics en català

El programa està impulsat per la Comissió de Política Lingüística

La Comissió de Política Lingüística (CPL) de la URV ha convocat els ajuts per al 2010 corresponents al programa Eina-e, d'edició de materials docents electrònics en llengua catalana. La CPL i el Servei Lingüístic de la URV, conjuntament amb la Unitat de Publicacions, impulsa aquest projecte per potenciar l'elaboració de materials de suport a la docència en format electrònic i de contribuir al procés de normalització lingüística en l'àmbit universitari, amb finançament del Comissionat per a Universitats i Recerca.

Els destinataris d'aquesta convocatòria són els membres del personal acadèmic de la URV, que poden presentar-s'hi en col·laboració amb professorat d'altres universitats. Les sol·licitud es poden presentar des d'ara fins al 30 de novembre del 2010 al Servei Lingüístic de la Universitat (campus Catalunya), adreçades a la presidenta de la Comissió de Política Lingüística segons el model previst.

Més

9 de novembre de 2009

Convocats els ajuts de dinamització lingüística als centres

El termini acaba el 4 de desembre

La Comissió de Política Lingüística de la URV ha convocat els ajuts de dinamització lingüística per a centres, als quals es poden acollir les facultats i escoles de la Universitat que tinguin projectes o accions concretes per promoure la llengua catalana al centre.

Les sol·licituds es poden presentar fins al 4 de desembre de 2009 al Servei Lingüístic de la URV (campus Catalunya), adreçades a la presidenta de la Comissió de Política Lingüística, segons el model previst.

Els ajuts, que compten amb finançament del Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, es valoren en funció de l'adequació del projecte a les necessitats i reptes sociolingüístics del centre, la previsió d'increment d'ús del català, el grau d'innovació i l'impacte.

4 de novembre de 2009

La URV divulga la seva política lingüística en acolliment

"Tot el que volies saber sobre els estudiants nouvinguts i el català i mai no t'havies atrevit a preguntar"

La Comissió de Política Lingüística de la URV ha distribuït entre tota la comunitat universitària un material divulgatiu per informar sobre la política lingüística de la institució en acolliment lingüístic i sobre els recursos que s'ofereix als universitaris nouvinguts per aprendre català.

La campanya, que porta per títol "Tot el que volies saber sobre el estudiants nouvinguts i el català i mai no t'havies atrevit a preguntar", respon a una actuació prevista al Pla de política lingüística de la URV per al 2009-2011 i consisteix en uns opuscles i uns cartells que presenten, mitjançant dibuixos, unes situacions quotidianes en què es pot trobar un estudiant d'intercanvi de la URV, acompanyat dels recursos que la Universitat ofereix per ajudar aquest estudiant.

Més

2 de novembre de 2009

Ajuts als estudiants per promoure el català a la URV

La Comissió de Política Lingüística convoca l'ajuts Estudiants x la Llengua

La Comissió de Política Lingüística de la URV ha convocat els ajuts Estudiants x la Llengua per al 2010, amb la intenció de promoure l'ús de la llengua catalana a la Universitat i d'implicar els estudiants en aquest objectiu. Els destinataris de l'ajut són les associacions, col·lectius o grups que figuren al Registre d'associacions d'estudiants de la URV, o bé un grup de com a mínim tres estudiants de la Universitat.

Els estudiants hi poden presentar projectes que s'hagin de desenvolupar durant el 2010 i que responguin a l'objectiu de promoure l'us del català entre els estudiants. en els usos escrits i orals universitaris o en els usos interpersonals. Les sol·licituds es poden presentar fins al 4 de desembre de 2009 al Servei Lingüístic de la URV, adreçades a la presidenta de la Comissió de Política Lingüística.

Més

29 d'octubre de 2009

La URV editarà la millor tesi en català

Nou ajuts de la Comissió de Política Lingüística

La Comissió de Política Lingüística de la URV ha convocat un nou ajut per editar la millor tesi escrita en llengua catalana a la Universitat, amb l'objectiu d'avançar en l'ús del català a la recerca, segons una actuació prevista al Pla de política lingüística de la URV.

Els destinataris són els estudiosos que han defensat la tesi doctoral en un departament de la URV durant els anys 2008 o 2009, que han obtingut la qualificació de cum laude i que l'han redactada en català.

Més

17 de setembre de 2009

Teatre i castells per als estudiants internacionals

La festa de benvinguda va atreure uns 80 alumnes estrangers

La URV va organitzar ahir a la tarda una festa de benvinguda per als estudiants internacionals que han arribat aquest curs a la Universitat. L'acte, que va tenir lloc al campus Catalunya, va consistir en un parlament de benvinguda de la vicerectora d'Estudiants i Comunitat Universitària, Maria Bargalló, i la presentació del portal universitari per aprendre català per a nouvinguts (intercat.cat), a càrrec de la tècnica del Servei Lingüístic Mònica Batet. A continuació es va representar l'obra teatral My Tarragona, que mostra en clau d'humor les vicissituds d'un estudiant Erasmus que arriba a la ciutat. La festa es va acabar amb un refrigeri i  un taller de castells, que va ser conduït per la colla castellera Els Pataquers, integrada per estudiants de la URV, on els alumnes internacionals van poder participar en van poder experimentar com es fa una construcció humana.

Anterior

Pàgina 1 de 4

SegüentInformació

© 2008 - 2014 Universitat Rovira i Virgili