Universitat Rovira i Virgili. La universitat pública de TarragonaPortada > Notícies

Departament de Filologia Catalana 

Llistat

El filòleg tortosí Carles Castellà rep el premi Ciutat de Tortosa

El filòleg de Tortosa Carles Castellà ha rebut el 17è premi Ciutat de Tortosa

Aquest premi, organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, ha recaigut aquest 2017 en Carles Castellà Espuny, llicenciat en Filologia Catalana per la URV, docent des de fa més de vint anys, i actualment professor de Llengua Catalana i Literatura a l'Institut Joaquim Bau de Tortosa i professor associat de la URV, al Campus Terres de l'Ebre.

Castellà s'ha emportat el premi amb el seu treball Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre. Recull de mots, dites, creences, supersticions i etnotextos. Es tracta d'un treball de camp, realitzat a nivell comarcal, que recull la memòria oral sobre el patrimoni cultural immaterial, des d'una doble perspectiva etnològica i llingüística, sobre aspectes tradicionals identitaris i encara vius de la comarca del Baix Ebre, extrapolables a bona part de les Terres de l'Ebre.

El treball, a més, serà publicat per Onada Edicions.
 
El jurat ha estat format per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt, com a presidenta, i per quatre vocals: Jordi Diloli, Elena Espuny, Irene Prades, i Roc Salvadó, actuant la directora de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, María José Bel, com a secretària. A la convocatòria hi han concorregut, juntament amb el guanyador, altres tres treballs.
 
Carles Castellà, nascut a Tortosa, és també diplomat en Ciències Religioses per la Universidad Pontificia Comillas, de Madrid, i Diploma d'Estudis Avançats dins el programa de doctorat en Variació i Canvi Lingüístic de la URV. Ha publicat diversos articles sobre variació lingüística i models de llengua, especialment relacionats amb el subdialecte tortosí. El 2013 va ser el guanyador de la IV Beca Joan Veny que atorga l'IRMU (Institut Ramon Muntaner) a treballs sobre variació lingüística d'arreu del domini lingüístic, amb un estudi sobre el tortosí del Baix Ebre i la varietat estàndard de la llengua.


Informació