Universitat Rovira i Virgili. La universitat pública de TarragonaPortada > Grups de Recerca > Identitat Nacional i de Gènere a la Literatura Catalana

Departament de Filologia CatalanaIdentitat Nacional i de Gènere a la Literatura Catalana

Identitat Nacional i de Gènere en la Literatura Catalana

El grup Identitat Nacional i de Gènere en la Literatura Catalana desplega la seva activitat investigadora bàsicament en tres àmbits temàtics diferents: per una banda, hi destaca la línia d'etnopoètica i folklore; per una altra, la línia dels estudis culturals i de gènere, i, finalment, la línia de tradició i identitat (concretada en mitologia i simbologia nacionals). A més d'aquestes tres línies de recerca generals, se centra en altres camps d'estudi relacionats amb la literatura catalana, com ara la història del pensament literari contemporani, la crítica literària, la literatura medieval, el teatre català, la literatura comparada i la narrativa audiovisual.

Membres del grup

 • Magí Sunyer Molné (coordinador)
 • Montserrat Corretger Sàez
  CV 2009-2016 [pdf]
 • Carme Oriol Carazo
  CV 2009-2016 [pdf]
 • Montserrat Palau Vergés
  CV 2009-2016 [pdf]
 • Josepa Anglès Soronellas
  CV 2009-2016 [pdf]
 • Mònica Sales de la Cruz
 • Emili Samper Prunera
  CV 2009-2016 [pdf]
 • Oriol Teixell Puig
 • Agnès Toda Bonet
 • Laura Villalba Arasa

Línies de recerca

 ESTUDIS DE GÈNERE

Hi ha un eslògan que diu que "el nou mil·lenni serà dona", però la història i la realitat demostren que encara calen esforços per aconseguir viure les diferències en condicions d'igualtat. Tanmateix, en les darreres dècades, les dones s'han incorporat a les diverses disciplines professionals i científiques i, a través d'estudis des de les perspectives de gènere, volen revisar i replantejar els discursos fins ara existents en clau patriarcal.

ETNOPOÈTICA I FOLKLORE

Deixant de banda formulacions obsoletes i que resulten "folklòriques" en el món acadèmic actual, els investigadors del Departament entenem que el folklore no és sinó un tipus especial de comunicació: el que s'utilitza -així, en present, ara, a les portes del segle XXI, i no sembla pas que les coses hagin de canviar- quan algú ha de parlar cara a cara amb altres persones i s'adona que el que ha de dir és difícil de dir directament i sense ambages. És aleshores que, joves o vells, pagesos o ciutadans, recorrem a la literatura i expliquem acudits, cantem, contem relats o parlem de forma rimada. Això és el folklore, i l'etnopoètica és la ciència que estudia per què de cop ens sentim artistes de la paraula i quins recursos utilitzem per a la nostra "literatura portàtil" particular.

MITOLOGIA I SIMBOLOGIA NACIONALS

Quins són els mites I els símbols dels catalans? Sabem des de quan ens hi reconeixem? Quins poemes, contes, novel·les o peces de teatre els desenvolupen? Quin paper ha tingut la literatura en la delimitació i la popularització d'aquests símbols i mites?
El grup, en col·laboració des de fa anys amb historiadors d'aquesta i altres universitats, investiga l'afermament, la revaloració, l'adaptació i la creació de mites i símbols catalans i  centra la seva activitat en la literatura escrita des del Romanticisme.


Informació