saltar al contingut principal
Cercar
URV

María Zambrano

Data de naixement i/o mort:
1904 – 1991, Màlaga
Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats i Premi Cervantes.
Destacada per...
la seva tasca com a docent i el seu recolzament a la República

Tot i que va néixer a Vélez Málaga, María Zambrano va passar la seva adolescència a Segòvia. El 1927 va iniciar el seus estudis de Filosofia a la Universitat Central de Madrid i, quatre anys més tard, va començar a treballar a aquesta institució com a professora auxiliar fins el 1936.
També durant la Segona República, i gràcies a les anomenades Missions Pedagògiques, Zambrano entraria en contacte amb escriptors com Luis Cernuda o Camilo José Cela.
Després de l'inici de la Guerra Civil, va viatjar amb el seu marit a Xile, tot i que la caiguda de Bilbao en mans de les tropes nacionals va provocar que el matrimoni tornés a Espanya el 1937.
Fins a l'acabament de la guerra, Zambrano donaria suport incondicionalment a l'exèrcit republicà. A partir del 1939, la instauració del franquisme la va empènyer a creuar la frontera francesa i a una espiral de viatges per a Amèrica Llatina durant els anys 40, al llarg dels quals impartiria nombroses conferències.
A la dècada dels 60 va tornar a Europa, per bé que no trepitjaria un altre cop sòl espanyol fins el 1984, tres anys després d'haver estat guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats. El 1988, Zambrano rebria també el Premi Cervantes.