saltar al contingut principal
Cercar
URV

Rose Director Friedman

Data de naixement i/o mort:
1901 - 2009, Ucraïna
Destacada per...
escriure el llibre Llibertat per triar, que va tenir un gran impacte estenent el rebuig a la intromissió estatal en economia

Rose va néixer en un petit llogaret a Ucraïna, però de seguida es va traslladar als Estats Units, on van ser rebuts pel pare que havia escapat de l'antisemitisme, abans de la Primera Guerra Mundial.
Juntament amb el seu marit va escriure la seva obra més important el 1980, Llibertat de triar que té dos orígens principals: Capitalisme i llibertat, obra escrita amb el seu marit, el premi Nobel Milton Friedman, i una sèrie de televisió coproduïda i titulada igual que el llibre. Llibertat de triar s’emetia per a la cadena nord-americana PBS i, com el llibre, va tenir un gran impacte mundial, ajudant a estendre el rebuig a la intromissió estatal en economia.
En Capitalisme i llibertat s'examina el paper del capitalisme competitiu com un sistema de llibertat econòmica i com una condició necessària per a la llibertat política, en un intent de definir el paper que el govern estatal hauria d'ocupar en una societat lliure.
Llibertat de triar és una aproximació a la ciència política influenciada principalment pels economistes Anthony Downs, James M. Buchanan, Gordon Tullock, George Stigler o Gary Becker.
Rose és recordada per les seves lliçons sobre la importància de la llibertat, la substitució del servei militar obligatori per un exèrcit voluntari, el rebuig dels controls governamentals de preus i salaris, i la llibertat d'ensenyament a través de l'opció escolar els pares de família d'escollir el tipus d'educació que han de rebre els seus fills.