saltar al contingut principal
Cercar
URV

Jane Haldimand Marcet

Data de naixement i/o mort:
1759 - 1858, Suïssa
Destacada per...
divulgar amb els seus llibres la ciència de l'Economia

A principis del segle XIX l’economia política es va posar de moda entre alguns cercles socials gràcies a l’obra divulgativa de Jane Marcet. Educada per tutors privats a casa dels seus pares, la seva gran passió era la botànica i la química. Animada pel seu marit, un professor de química a Ginebra, va publicar el seu primer llibre divulgatiu sobre química.
L’èxit editorial del seu primer llibre l’animà a intentar repetir-ho divulgant la nova ciència de l’Economia. El seu llibre Conversations on Political Economy (1816) presentava conceptes bàsics d’economia mitjançant una conversació entre una estudiant, Carolina, i la seva tutora, Mrs. B. redactada per a un lector jove i persones de formació mitja i classe alta. El llibre presenta de forma acrítica les idees dels economistes clàssics: Adam Smith, Jean-Baptiste Say, Robert Malthus i David Ricardo.
L’any 1833 va publicar el llibre John Hopkins, dirigit a les classes treballadores. El protagonista és John Hopkins, un pobre treballador que es queixa de la duresa de la seva vida, i que ofereix una explicació en termes de l’economia de Smith i Ricardo. La seva obra Rich and Poor, de 1851, insisteix en el tema a través del personatge Mr. B., un professor d’una escola rural i els seus sis alumnes.