saltar al contingut principal
Cercar
URV

Gro Harlem Brundtland

Data de naixement i/o mort:
1939 - , Oslo
Premi Internacional Carlemany 1994
Destacada per...
la primera dona que ostenta el càrrec de Primera Ministra del seu propi país i per escriure l'Informe Brundtland on es desenvolupa el terme desenvolupament sostenible

Membre del Partit Laborista, el 1974 fou nomenada Ministra de Medi Ambient, càrrec que ocupà fins el 1979 sota els governs de Trygve Bratteli i Odvar Nordli. El 4 de febrer de 1981 es convertí en la primera dona que ostentà el càrrec de Primera Ministra al seu propi país, tot i que el seu govern finalitzà el 14 d'octubre d'aquell mateix any.
Posteriorment tornà a aconseguir aquest càrrec en dues ocasions més, entre el 9 de maig de 1986 fins el 16 d'octubre de 1989 i el 3 de novembre de 1990 fins el 25 d'octubre de 1996.
El 1994 fou guardonada amb el Premi Internacional Carlemany, concedit a la ciutat d'Aquisgrà, per la seva contribució en favor de la unitat europea.
Membre de la Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament (WCED) depenent de les Nacions Unides, Brundtland fou l'encarregada d'elaborar un informe, conegut amb el nom d'Informe Brundtland, que va desenvolupar el terme de desenvolupament sostenible.
El maig de 1998 fou escollida Directora General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), càrrec que desenvolupà fins el 2003. En el seu càrrec va adoptar una aproximació de gran envergadura vers la sanitat pública, establint una Comissió de Macroeconomia i de Salut, dirigida per l'economista Jeffrey Sachs, i manifestà que la violència era el principal problema de la salut pública.
El maig de 2007 fou nomenada pel Secretari General de les Nacions Unides Ban Ki-moon Enviada Especial per a la Cimera del Canvi Climàtic juntament amb l'ex-president de Xile Ricardo Lagos i el Ministre d'Afers Estrangers de Corea del Sud Han Seung Soo