saltar al contingut principal
Cercar
URV

Formació i capacitació tècnica


 Jornades El preu de l'abundància. Drets Humans a les fosques

23 al 26 de novembre de 2009 a la Sala de Graus, Campus Sescelades

Aquest cicle pretén analitzar de manera transversal els impactes i les desigualtats desencadenades a partir de l’actual model energètic mundial, per aquest motiu el bloc inaugural ofereix la perspectiva de l’energia com a motor de desigualtats:

  • On: els països rics en recursos naturals no en són ni els principals consumidors ni els principals gestors, però sí en són els principals afectats dels impactes de l’explotació intensiva d’aquests recursos;
  • I, On: el consum s’ha desviat històricament a les societats industrials i post industrials, permetent-ne el seu frenètic i qüestionable desenvolupament.


La gestió d’aquests recursos es troba actualment capitalitzada per les élites polítiques i financeres mundials, ampliant la dimensió de desigualtats ambientals i socials als eixos  econòmic i polític. 

La necessitat del canvi de paradigma energètic es fonamenta en la seva insostenibilitat ambiental i en aquestes desigualtats socials i político-econòmiques d’origen, descansant tot plegat en un model injust que s’analitza al segon bloc a través de diferents estudis de cas, proporcionant així una visió àmplia de l’estat de la qüestió.
 
Les propostes de canvi són tan o més importants que l’examen dels fonaments que es qüestionen, per aquest motiu, el cicle tanca amb un seguit de tallers energètics, on es debatrà diferents maneres d’intervenir a nivell tècnic, econòmico-polític i judicial, finalitzant amb una assemblea energètica de clausura on es revisarà des de l’agenda europea actual fins a les estratègies de canvi que estan impulsant els col·lectius de base locals que ens són més propers.

Per els estudiants...

Per  als alumnes de la Universitat Rovira i Virgili, l’assistència a aquestes jornades i la superació d’un treball final afí, té el reconeixement d’1,5 crèdits de lliure elecció (Preu 30€).

Per a més informació consultar www.urv.cat/ > intranet > oferta acadèmica > crèdits de lliure elecció via i, activitat  871011

 

Programa de les jornades