saltar al contingut principal
Cercar
URV

Manifest de la xarxa d'universitats Institut Joan Lluís Vives davant la intervenció a l'Iraq


Davant els atacs bèl·lics que contra l’Iraq va iniciar la coalició el 20 de març de 2003, la xarxa d’universitats Institut Joan Lluís Vives:

MANIFESTA

1. El compromís de les universitats a favor de la pau, com certifica el manifest de 3 de maig de 2001 Les universitats per una cultura de pau, així com també el manifest de la universitats catalanes, amb el suport de l’Institut Joan Lluís Vives, que es va presentar el passat 14 de febrer a la Universitat de Barcelona sota el títol Les universitats catalanes a favor de la pau: raons contra la guerra, en el qual s’exposaven els motius de l’oposició de les universitats a la guerra contra l’Iraq.

2. La total condemna i el rebuig dels atacs de la coalició contra el poble iraquià. Uns atacs que les universitats de la xarxa considerem il·legals i il·legítims i que, en no haver estat explicitats pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides, constitueixen un supòsit clarament prohibit per la Carta de les Nacions Unides.

3. La seva preocupació per l’agreujament, provocat pels atacs aliats, de les condicions de vida de la població de l’Iraq, i la seva crida a la necessitat de vehicular l’ajuda humanitària imprescindible per evitar les morts de civils iraquians que viuen actualment en situació d’emergència.

4. La més sincera solidaritat amb les universitats i els centres educatius iraquians, representants d’una cultura mil·lenària que avui es veu amenaçada per uns atacs que ja han afectat la Universitat d’Al-Mustansiriya, una de les més antigues del món àrab, que data del segle XIII, i que amenacen també la resta d’institucions culturals i acadèmiques del país.

5. El digne rol que han assumit les comunitats universitàries dels territoris de parla catalana en la manifestació del rebuig i la condemna a la barbàrie bèl·lica, sempre en el marc de la no-violència i el respecte als valors democràtics, fonaments de l’esperit universitari.

6. El ple suport de les universitats a la legalitat democràtica internacional i, per tant, al cessament immediat de les hostilitats i al restabliment de la pau.

VALORA LA CONVENIÈNCIA

1. Que els governs del Regne d’Espanya, de la República Francesa i del Principat d’Andorra condemnin els atacs i la mort de civils, i emprenguin accions fermes conduents al restabliment de la pau.

2. Que les Nacions Unides encapçalin totes les accions de cooperació que estiguin al seu abast per tal de garantir l’ajuda humanitària al poble d’Iraq i el suport als refugiats, i que també recondueixi l’esquinç que aquesta guerra està provocant en les relacions internacionals.

I INSTA

La comunitat universitària (professorat, estudiantat i personal d’administració i serveis) dels territoris de parla catalana a continuar manifestant-se de forma pacífica, a favor de la pau i de rebuig a la intervenció militar, i a participar activament en les accions d’ajuda humanitària i de solidaritat que es puguin emprendre vers el poble iraquià.

Barcelona, 28 de març de 2003