saltar al contingut principal
Cercar
URV

Manifest Tarragona Patrimoni de la Pau


TARRAGONA, PATRIMONI DE LA HUMANITAT O DE L' OTAN

Paral·lelament a la Campanya "Tarragona Patrimoni de la Humanitat", les autoritats de la ciutat obren el port als vaixells de l'OTAN al Mediterrani, emmascarant-ho com una operació purament comercial. Però molt be saben que darrera la parafernàlia dels vaixells de guerra, es troba una realitat no tan fascinadora, que invitem a mirar amb sentit crític.

1.- L'OTAN no és garantia de democràcia ni de respecte als drets humans. Per mostra dos botons:

Turquia: país membre de l'OTAN, és un estat tutelat pels militars on darrerament s'ha il·legalitzat el partit majoritari de l'oposició. Manté des de fa anys una guerra interna contra una part de la seva població, el poble kurd. L'any 1996 en aquesta guerra bruta va haver-hi 20.484 detinguts, 190 dels quals van morir després d'ésser torturats; 48 persones més van morir víctimes de grups paramilitars.

Estats Units: Aquest país porta un llarg historial d'intervencions militars al marge o en contra dels Organismes internacionals: Panamà, Granada, bloqueig a Cuba, etc. És un dels quatre països que no han signat el conveni internacional contra les mines anti-persones. Amb la qual cosa demostra que els interessos de la seva indústria militar pesen més que els milions de víctimes d'aquestes mines arreu del món.

2.- L'OTAN no és garantia de pau. Els grans exèrcits i les intervencions massives (Iraq, Somàlia...) han demostrat la seva inutilitat en la resolució dels conflictes. Les úniques vegades que una força militar ha estat útil, i no sempre, és quan és un petit contingent que no intervé sinó que fa de garant d'uns acords presos amb anterioritat. Aquest és el cas de Bósnia, però també en aquest cas s'ha de dir que els mateixos països de l'OTAN: Alemanya, França, Itàlia... van boicotejar el paper de l'ONU i van propiciar que l'OTAN la suplantés.

En tot cas les vies diplomàtiques i la prevenció dels conflictes, aquesta última molt oblidada, són les úniques eines adequades en la resolució dels conflictes internacionals. 3.- L'OTAN és l'expressió dels interessos d'uns quants països d'Europa més EEUU i Canadà. Dintre d'aquest nucli la direcció, pel pes militar i econòmic, correspon als EEUU.

4.- L'OTAN és una despesa enorme i injustificada. A l'Estat Espanyol, 14.200 milions de pessetes del pressupost de 1997 van anar a l'OTAN, entre la aportació ordinària i la aportació al desenvolupament de l'avió de combat europeu. Això, quan s'està reduint la despesa social (atur, sanitat, etc.) no té nom.

5.- L'OTAN és una font d'ingressos pel complex industrial militar. Aquest "lobby", representat arreu del món, no té escrúpols en inflar qualsevol guerra ni en vendre armes a qualsevol país, independentment de per a què siguin utilitzades.

6.- L'OTAN és un risc continu d'accidents. Els exercicis militars i el transport d'armament nuclear són situacions que poden provocar, i de fet ja han provocat, més d'un accident.

Els/les sotasignants manifestem que estar per la pau significa treure protagonisme al paper dels exèrcits. Volem una cultura no militarista i no violenta. Creiem que les exhibicions militars no fan sinó preparar les mentalitats per la justificació de la guerra. La prevenció i la resolució dels conflictes, l'educació per la pau i els drets humans són necessitats molt més urgents que no pas l'exhibició dels vaixells militars.

NOM I COGNOMS DNI PROFESSIÓ SIGNATURA

Imprimeix, omple i signa aquest full i envia'l a qualsevol de les entitats que el promovem.

Les organitzacions que subscrivim i promovem aquesta recollida de signatures en contra que Tarragona sigui port preferent de la flota militar nord-americana i de l'OTAN, som:

Acció Alternativa, Alternativa verda, Associació d'Estudiants Progressistes, Bloc d'Estudiants Independentistes, CATAC, Col·lectiu Priorat-Chiapas, Col·lectiu Roig, Verd i Violeta, CSC, Coordinadora d'ONG's, CGT, Dones llibertàries, Entrepobles, Esquerra Unida i Alternativa, Entrepobles, ERC, Federació d'AA.VV. de Tarragona, Fundació per la Pau, GEPEC, Joves de CC.OO, Joves de CGT, JERC, Intersindical Alternativa de Catalunya, Iniciativa per Catalunya, Maulets, Mili KK, PCC, Plataforma, Psuc Viu, Rescat, Sindicat d'estudiants, STE's, SOS Racisme, USTEC.