saltar al contingut principal
Cercar
URV

Perfils URV: alumni

Perfils URV

En aquest espai alguns dels més de 30.000 titulats a la Universitat Rovira i Virgili ens expliquen la seva experiència i recorden el seu pas per aquesta institució. Si coneixeu persones titulades a la URV que hi puguin contribuir, podeu enviar el suggeriment al Gabinet de Comunicació i Relacions Externes: gc@urv.cat

Altres perfils

Victòria Tur

Llienciada en Dret el 2003, actualment diplomàtica a Zimbabwe

Entrevista realitzada el Juny 2011, per Cristina Mallo, periodista.

“El poble zimbabwès ens pot ensenyar moltes coses”

A banda dels estudis de Dret, quina altra formació té?

Tinc el títol professional de violí. Vaig estudiar música al Conservatori de Vila-seca i al Liceu de Barcelona. En acabar la carrera vaig fer un postgrau d’Estudis Internacionals a la Universitat de Barcelona.

Per què es va decidir per aquesta carrera i no per una altra?

Des del començament del batxillerat vaig pensar que era la meva carrera, en bona part perquè volia comprendre la societat i les seves regles. A més, té una sèrie de sortides professionals que sempre m’havien semblat molt interessants.

Per què va triar la URV?

En un primer moment, perquè em permetia compatibilitzar el Dret amb els estudis musicals.

Què destacaria del pas per la Facultat?

La seriositat del quadre docent em va agradar des del principi. A la URV tens els catedràtics, amb tota la seva experiència i coneixements, com a professors reals. En niversitats més grans, els titulars poden tenir molt de renom, però ells no necessàriament es dediquen a impartir classes, així que no tens ocasió de tractar-los. Assignatures com Dret Processal o Dret Internacional Privat em van agradar molt per aquest motiu. D'altra banda, serveis com el de la biblioteca són molt bons i els vaig fer servir moltíssim.

Com va arribar a la carrera diplomàtica?

El professor Ramon Torres, de l'assignatura Funció Pública, em va parlar del Centre d'Estudis Internacionals de Barcelona (CEI) per primera vegada. Em vaig assabentar que preparaven per a aquestes oposicions a Barcelona, cosa que era un gran avantatge. Així, vaig poder fer la preparacio de les oposicions, durant tres anys, des de casa.

Treballa a l'ambaixada d'Espanya a Zimbabwe. Quan i com va arribar fins aquí?

Després d'aprovar l'oposició al desembre de 2006, vaig fer un curs a Madrid, de preparació a la carrera, duant el 2007. Després vaig estar durant dos anys al Ministeri d'Afers Exteriors, a Madrid. El primer any, al gabinet del secretari general per a la UE i el segon any, a la Direcció General de Relacions Econòmiques Internacionals. Finament, el 2009 vaig concursar per sortir a l'estranger i al juliol d'aquell any em vaig incorporar al meu primer destí, Harare, com a segona cap.

En què consisteix la feina i quina responsabilitat té?

Normalment, com a segona cap, tinc les tasques consulars (visats, passaports, assistència a espanyols, etc.), sóc la consellera política, de cooperació i de qüestions econòmiques. També sóc la consellera cultural i la responsable de personal de l'ambaixada. Però a principils d'abril la meva ambaixadora va perdre la vida en un tràgic accident de cotxe, i ara mateix exerceixo també l'alta representació de l'ambaixada perquè no tinc ambaixador. Estic d'encarregada de negocis.

L'exercici professional de la carrera és tal com l'imaginava quan estudiava a la Facultat?

És millor del que m'havia imaginat! La feina és molt variada i cada dia és completament diferent de l'anterior. Vaig de qüestions jurídiques molt concretes alguns dies a qüestions de pura representació i llaços personals amb autoritats locals o col·legues diplomàtics d'altres ambaixades. També es tracta de fomentar la cooperació entre ambdós països, com ara el tema cultural, que és un camp molt ampli.

Del pas per la URV, què li ha resultat més útil per desenvolupar la carrera?

La URV em va donar una formació molt tècnica de determinades qüestions jurídiques que he fet servir, tant al llarg de la prepcaració de les oposicions com durant l'exercici de la carrera. Ara, per exemple, Zimbabwe es troba immers en un procés constituent i estic tenint l'ocasió de comentar qüestions constitucionals amb els mateixos constituents zimbabwesos. Està resultant un plaer, perquè tinc molt bona formació constitucional gràcies al que vaig estudiar a la Universitat. Em passa el mateix en qüestions de dret privat: herències, matrimonis, etc., que tracto molt sovint.

Quin va ser l'obstacle principal que va trobar en acabar la carrera? Algun consell per als futurs advocats?

Sincerament no puc donar cap consell d'advocacia perquè mai he exercit d'advocada. Però sí que puc donar algun consell als llicenciats en Dret que vulguin preparar aquestes oposicions o unes altres. El principal seria que és imprescindible tenir-ho molt clar, perquè durant el camí la preparació pot ser molt dura i les temptacions de deixar-ho molt grans... En el cas de les meves oposicions, un consell important és que l'estudi de Dret s'ha de combinar amb el dels idiomes, ja que fan falta dos idiomes o més a nivell alt; si no, l'oposició és impossible.

Creu que existeix algun secret per aconseguir l'èxit professional en el seu camp?

Jo diria que n'hi ha un: esforçar-te per entendre els problemes humans que t'arriben. La nostra professió està molt orientada a escoltar i entendre la gent que et ve a veure perquè els ajudis. També és important entendre la jerarquia. Si vas al teu aire i no fas cas al teu cap, que òbviament té més experiència que tu, no seràs un bon diplomàtic.

Com afronta les diferències culturals del país on viviu i treballeu?

Amb total respecte i admiració. Jo diria, fins i tot, amb la fascinació de conèixer un poble, en aquest cas el poble zimbabwès, culte, intel·ligent, que ens pot ensenyar moltes coses. Sempre he tingut especial interès per les llengües; així que, a més de l'anglès, el francès i l'alemany, recentment m'he dedicat a estudiar la llengua local més estesa de Zimbabwe, el xona, del qual he escrit una guia i un diccionari bilingües amb traducció a l'espanyol.

De quina manera ha mantingut la vinculació amb la Universitat un cop llicenciada?

Jo sóc tarragonina. Vinc a aquesta ciutat prou sovint; conec molta gent i tinc molts amics, també dins de la Facultat.

Es planteja tornar a Catalunya?

Catalunya és la meva terra. Sempre hi tornaré per veure la família i els amics. Una altra cosa serà tonar-hi per treballar. Resulta difícil perquè per la meva professió a Barcelona hi ha molt poques places (dues a Casa Àsia). Així que és difícil, per no dir impossible. La gràcia d'aquesta carrera és que mai saps son seràs d'aquí a uns anys! Però evidentment que m'encantaria passar per Barcelona uns anys... De moment, la meva propera destinació serà Kingston, a Jamaica: marxo cap allà en principi al mes de juliol. I n'estic encantada!