saltar al contingut principal
Cercar
URV

FEM RECERCA!

Navegar en 3D entre compostos químics

Grup de recerca BioCenit-DEQ
Facultat/campus ETSEQ / campus Sescelades
Àmbit al qual s'adreça l'experiència Cientificotècnic
Públic destinatari Alumnat de 4t d'ESO i batxillerat
Nombre d'assistents Entre 15 i 30 alumnes
Ensenyaments amb els quals es relaciona Enginyeria Química, Química i Enginyeria Informàtica
Durada 3 hores
Resum de l'experiència

Podem crear nous materials i compostos químics? Podem navegar en 3D entre els compostos i predir-ne les propietats?

La jornada s'organitza en una primera sessió teòrica sobre les propietats dels compostos químics, la composició i l'estructura.

A continuació es projecta un vídeo d'una durada màxima de 15 minuts que mostra els efectes de la contaminació del medi ambient a conseqüència de l’alliberament de certs productes químics i partícules.

Després es presenta l'eina informàtica BioCenitDandelion, creada pel grup de recerca BioCenit i concebuda per identificar la reactivitat i les propietats químiques de qualsevol tipus de compost, tant de nou disseny com ja existent. L’aplicació facilita l’anàlisi de dades a través d’una interfície de realitat virtual que permet la interacció directa de l’usuari, que pot navegar dins un espai tridimensional per identificar la posició en l’espai químic dels diferents compostos i veure les similituds i diferències entre ells.

L'activitat pràctica per als alumnes serà dissenyar, a partir d’una guia didàctica, una molècula amb l'ajuda d'un programa de modelització. Després n'han de trobar la reactivitat i l'impacte ambiental potencial utilitzant l’eina de visualització i navegació de l’espai químic.

Podran navegar per l'espai químic amb ulleres de visualització 3D d'un en un.